Instalatiile
GPL sunt foarte des intalnite in ziua de azi, in conditiile in care pretul
carburantului creste simtitor de la o saptamana la alta, in ciuda faptului ca
barilul de petrol a ajuns intr-o zona stabila. Acest sistem este foarte des
intalnit in special in randul taximetristilor care parcurg distante foarte
lungi in fiecare zi, iar cu ajutorul GPL-ul isi injumatesc costurile.
De asemenea, instalatia este recomandata tuturor celorlati soferi a caror masini consuma peste 8 litri la suta si care parcurg peste 1.000 de km in fiecare luna, pentru ca investitia sa merite si sa se amortizeze in in cel mai scurt timp.Cu toate acestea, daca se parcurg peste 10.000 de km intr-un an, atunci investitia este recuperata in primele 11 luni.
Ce sa aleg - varianta Diesel sau GPL?
De foarte multi ani soferii opteaza pentru masinile Diesel, intrucat acestea consuma mai putin carburant, insa pretul lor este simtitor mai mare decat cel al autoturismelor pe benzina, cu aproximativ 1.500 de euro, iar diferenta de pret intre motorina si benzina este destul de mica, de circa 30 de bani. Asadar, cei care conduc masini Diesel ce consuma 6 la suta in oras, cu siguranta ca nu au motive sa se gandeasca la instalatii GPL.
Insa este de preferat achizitionarea unui autoturism Diesel mai scump si care impune o mentenanta mai costisitoare sau instalarea unei instalatii GPL autorizata pe o masina pe benzina? Specialistii recomanda cea de a doua varianta intrucat cele mai moderne instalatii GPL autorizate de Registrul Auto Roman chiar ajuta la o mai buna functionare a motorului, prelungindu-i durata de viata cu cativa ani, iar costurile de intretinere sunt reduse.
Dezavantaje
Nu exista multe dezavantaje ale instalatiilor GPL, insa un motiv pentru care multi soferi le evita, este faptul ca ocupa o parte importanta din suprafata portbajagului. De asemenea, autoturismelor care au instalate astfel de sisteme, le este interzis accesul in parcarile subterane.